B2B-shop med försäljning till företag

Ordlista sybehör

A

Anoraksnodd -  Flätat snöre som används som dragsko på väskor, jackor, hoodies, kjolar  och byxor. Skapar även textur och  dimension vid användning till  scrapbooking, presentinslagning och annan dekor.
Anti-glue nål -Symaskinsnål med non-stick beläggning som gör att mindre klisterrester  fastnar på nålen om du syr i självhäftande- mellanlägg, spray eller  kardborreband.
Axelbandsresår - Elastiskt band som passar bra till axelband på bland annat behåar, linnen och nattlinnen.

 

B

 

Bikiniknäppe - Tvådelat spänne som används till bikini och bh.
Bikinispänne - Tvådelat knäppe som används till bikini och bh.
Blixtlås - Låsanordning som används till kläder, skor och väskor. Det består av  en löpare som dras mellan två rader av häktor, när den dras åt ena  hållet låses häktorna med varandra och när den dra åt andra hållet  lösgörs de från varandra. Kallas även dragkedja.
Bomullsband - Band av bomull som har många användningsområden inom hantverk och  sömnad. De är bland annat utmärkta för förstärkning av sömmar, kantning  av tyger och mattor, sömnad av vimplar och flaggor, väskremmar och  förkläden.

 

C

 

Clips -  Klämma som håller tygerna på plats vid arbete med flera lager,  svårigheter att komma åt  med nålar eller när en markering behövs.
Color snaps -  Tryckknappar i plast från Prym. Dessa är särskilt lämpliga för baby-  och barnkläder tack vare den lätta knäppningen. De passar även bra för  väskor, fodral eller som dekor.

  

D

 

D-ring -  Ring i plast eller metall som är formad till bokstaven D. Används bland  annat för att reglera band på hundkoppel,  selar, väskor, förkläden och  skärp. De är även populära att använda som  dekoration på väskor eller  andra sömnadsprojekt.
Dragkedja - Låsanordning som används till kläder, skor och väskor. Det består av  en löpare som dras mellan två rader av häktor, när den dras åt ena  hållet låses häktorna med varandra och när den dra åt andra hållet  lösgörs de från varandra. Kallas även blixtlås.

 

F

 

Fiberfill - Stoppning som används för att fylla kuddar, babynest, gosedjur, dockor och dynor. Kallas även kuddstopp.
Fiffikus
- Skiva i metall eller plast med fasta mått. Är till stor hjälp när du  till exempel ska fålla eller rita av ett mönster där du ska lägga till  sömsmån. Kallas även sömometer.
Fingerborg - Redskap att sätta på fingret som skydd för nålstick.
Fjäderhäktor - Hyska och hake som används som dold knäppning på plagg som klänningar, kjolar, byxor, koftor och kavajer.
Fransstopp
- Transparent vätska som förhindrar att textilier fransar sig. Den är  perfekt för sömmar, fållar, knapphål, skjortkragar, ärmuppslag,  applikationer och band.

 


 

G

 

Glasknapp - Transparent knapp tillverkad i glas som används som dekoration på olika projekt inom sömnad.
Gummerat polypropylenband -  Polypropylenband med gummerad yta som ger ett bättre grepp. Detta är  populärt  till djurprodukter som halsband, koppel och selar.

  

H

 

Hake och hyska - Två delar som används för dold knäppning på plagg som klänningar, kjolar, byxor, koftor och kavajer.
Hängsleclips -  En klämma som passar bra till napphållare, leksakshållare, vanthållare,  hållare till ID kort, hängslen och andra band- eller sömnadsprojekt.
Hängsleklämma - Ett clips som passar bra till napphållare, leksakshållare,  vanthållare, hållare till ID kort, hängslen och andra band- eller  sömnadsprojekt.

 

J

 

Jeansknapp - Metallknapp som består av två delar som slås ihop. Passar bland annat bra till byxor, kjolar och jackor i denim. Jeansnål-Specialgjord  symaskinsnål som hjälper till att penetrera tjockare tyger utan  att nålen böjs eller att stygn hoppas över. Det lite större ögat har  även plats för tjockare trådar, vilka är typiska vid sömnad i  jeanstyger.
Jeanstråd - Kraftig tråd som passar bra för sömnad i jeans eller till andra projekt där en slitstark tråd behövs.
Jerseynål -  Symaskinsnål med rundad spets som är designad för att dela fibrer utan  att tränga igenom dem, och gör därmed ingen skada på tyget. Detta gör  den ideal för stickade tyger som jersey, interlock och lycra.

 

K

 

Kantband - Band som vanligtvis är skuret på diagonalen av ett tyg, vilket gör  det töjbart och utmärkt att kanta med. Kallas även snedslå och skråband.
Karbinhake - Hake för enkel fastsättning av väskhandtag och som fästanordning på väskor, ryggsäckar och koppel.
Kardborrband
 -  Band som utgörs av två olika band, ett som är mjukt med öglor och ett  som är hårt med taggiga krokar. När dessa möts fäster de i varandra och  kan sedan separeras enkelt, vilket gör dem lämpliga som knäppning på  bland annat kläder, skor, väskor, gardinomtag, förpackningar,  kabelhantering och leksaker.
Klackband - Band som sys i fållen för att skydda byxor, långkjolar och långklänningar. Kallas även skoningsband.
Klickspänne -  Spänne som klickas ihop och kan användas till allt från djurprodukter  till accessoarer. Det är mycket populärt till bland annat halsband,  koppel, selar, väskor, ryggsäckar, bälten och remmar.
Knapphålsresår -  Resår med hål i som är utmärkt när längden på bandet behöver justeras,  till exempel i förkläden, tygblöjor, mammakläder, midjan på barnbyxor  och nertill på byxbenen på barnoveraller. För att öka eller minska  längden kan du enkelt knäppa knappen i ett annat hål på resåren.
Knappnål 
-  Nål med huvud i glas, metall eller plast som gör det enklare att få  grepp om den under sömnad. Används som hjälpmedel för att hålla ihop  tyglager under sömnad.
Knapprör
 -  Plaströr med lock som är utmärkt för att för att  sortera små saker som  knappar, snoddstoppar, snörlås, tryckknappar, öljetter, spännen,  bjällror, nitar och pärlor.
Kokosknapp - Knapp tillverkad av kokos. Naturmaterialet ger varje knapp en unik look med naturligt mönster.
Konstläderknapp
- Knapp med konstläder som yttersta lager. Knappen passar utmärkt till  en mängd olika projekt inom sömnad, stickning och pyssel.
Korsettfjäder -  Band som används för att stadga korsetter, brudklänningar och andra  plagg. Den ger tyget struktur och skapar en form som följer kroppens  kurvor. Kallas även regileneband.
Kuddstopp - Stoppning som används för att fylla kuddar, babynest, gosedjur, dockor och dynor. Kallas även fiberfill.
Kurvlinjal - Linjal med flexibel kärna som hjälper dig att mäta, markera och  överföra runda eller böjda former.De böjda sträckorna kan även mätas med  denna, på ena sidan med centimeter och andra med tum.  

  

L

 

Limpenna - Penna med lim i som hjälper till att positionera tyg, blixtlås, band och spets utan att du behöver använda knappnålar.
Limstift - Stift med lim som används när du tillfälligt vill fästa något utan  att använda nålar. Du kan enkelt och snabbt fästa spets, blixtlås,  emblem och applikationer innan sömnad.
Lurexband -  Band med skimrande, glittriga inslag som ofta används till till  placeringskort, bordsdekoration, servetter, ballonger, bakverk,  presentaskar och blomsterarrangemang.
Lädernål
- Symaskinsnål med skärspets för lätt genomträngning i läder, fuskläder, galon, oljeduk, pvc och liknande tyger.
Självträdande synål - Synål med speciellt nålsöga som gör att du enkelt kan placera tråden i ett litet V-format spår ovanför dess öga.

 

M

 

Magnetlås - Tvådelat lås som hålls knäppt med magnet. Passar bra till jackor, väskor och plånböcker.
Markeringspenna - Penna som används för att göra tillfälliga markeringar på tyger eller plagg.
Mattkantband -  Kraftigt bomullsband som används för att kanta mattor, plädar, filtar  och grövre stickade plagg. Det sys över kanten för att förhindra att det  fransar sig eller faller isär.
Mellanlägg - Material som används för att ge tyg stadga och struktur till vissa delar av ett plagg.
Metallknapp - Hållbar knapp tillverkad i metall.
Metallsporre - Redskap som används för att överföra markeringar från mönster till tyg, med eller utan markeringspapper.
Microtexnål - Symaskinsnål med extra smal, tunn spets som lättare tränger in i  mycket fina, tätvävda material. Den ger även extra raka stygn vid  kantstickning och passar bra för sömnad i siden, mikrofiber, belagda  material, folie och konstskinn.
Mockaband - Band i mocca, oftast fuskmocka. Används till smycken, men även som dekoration på klädesplagg och accessoarer.
Måttband
- Plastband med fasta mått på som är till stor hjälp vid mätning, och  genom att hänga det över nacken finns det alltid nära till hands.
Märkpistol
- Pistol som används för att sätta fast hängetiketter på kläder eller tyger. Kallas även nålpistol och häftpistol.
Mönsterpapper
- Tunt papper som ger möjligheten att enkelt överföra egna designs,  eller rita av och följa mönster med flera storleksalternativ. Finns i  både enfärgat och rutigt.

 

N

 

Nålkopp - Kopp som ofta är magnetisk för att kunna samla upp och förvara knappnålar, synålar och säkerhetsnålar.
Nålpistol - Pistol som används för att sätta fast hängetiketter på kläder eller tyger. Kallas även märkpistol.
Nålträdare - Redskap som hjälper till att trä nålen. Finns till både synålar, symaskinsnålar och overlocknålar.
Nåltwister - Hållare för praktisk och säker förvaring av nålar. 

 

O

 

O-ring -  Ring i plast eller metall som passar bra för att fästa band på koppel,  väskor och bälten. De kan även användas som dekoration på väskor och  andra sömnadsprojekt.
Overlocknål -  Specialdesignad symaskinsnål som passar i overlockmaskiner. Av  nålen finns olika varianter och grovlekar, vilken du bör välja beror på  vilket tyg du planerar att sy i.
Overlocktråd
 - Sytråd som är upprullad på kon. Konorna passar bra i overlocksmaskiner, men är för stora i vanliga hushållsmaskiner.

 

P

 

Paracord - Snöre som består av en kärna av trådar som omsluts av ett yttre vävt  skal. Passar bra till armband, nyckelringar, hängamplar i makramé och  andra hantverksprojekt.
Plastknapp - Knapp tillverkad av plast. Knapparna lämpar sig för sömnads- och  stickningsprojekt, men även för handgjorda scrapbooks och kort.
Polypropylenband - Vädertåligt och slitstarkt band tillverkat av polypropylen. Används  ofta till djurprodukter som halsband, koppel och selar, men även  accessoarer som väskor och ryggsäckar.
Polypropylenrep - Flätade, vädertåliga och slitstarka rep tillverkade i polypropylen.  Dessa används ofta för tillverkning av djurprodukter som repkoppel till  häst och hund. Det är även populärt att använda till vattensport, båtar  och andra projekt utomhus.
Pom pom
- Boll av fuskpäls, garn eller polyester. De med snöre blir enkelt en  perfekt topp på en mössa, tofs i slutet på en scarf eller dekoration på  en kudde. De utan snöre passar utmärkt för olika sorters pyssel- och  hobbyprojekt.
Pälshäktor - Fjäderhäktor som beklädda med nylontråd för att inte skada plagget.  Används som dold knäppning till pälsjackor, skinnjackor, cardigans och  tröjor m.m.
Pärlemorknapp
 - Skimrande knapp tillverkad i pärlemor. Naturmaterialet ger varje knapp en unik look med naturligt mönster.

  

R

 

Regileneband - Band som används för att stadga korsetter, brudklänningar och andra  plagg. Den ger tyget struktur och skapar en form som följer kroppens  kurvor. Kallas även korsettfjäder.
Reflexband
- Reflekterande band som gör att du syns bättre i mörkret och minskar  risken att råka ut för en olycka. Passar utmärkt för kläder, accessoarer  och andra sömnadsprojekt som kräver god synlighet i mörker.
Reflexmärke - Reflekterande märke som passar bra att använda på kläder, accessoarer och andra sömnadsprojekt som du vill ska synas extra.
Reflextråd - Tunn tråd som reflekterar ljus. Passar till dekorsömmar på kläder och accessoarer som ska synas extra i mörkret.
Reparationsnål
 - Lite kraftigare nål som är anpassad för reparation av stolar, soffor, mattor, pälskappor, läder, tält, canvas och väskor.
Repklämma - En klämma i metall som kan användas för att sammanfoga rep vid tillverkning av t.ex. koppel.
Repslut - En metalldetalj som blir ett dekorativt avslut på ett rep, som även förhindrar att det fransar sig.
Resår - Elastiskt band som ofta används i linning, midja, ärmslut och benslut på klädesplagg.
Resårsnodd - Stark och elastisk snodd som passar bra vid klädsömnad. Används ofta som dragsko i benslut, ärmslut, midja och huva.
Resårtråd -  Tunn, elastisk tråd som är perfekt när du ska smocka och rynka för att  dra in vidd eller dekorera ett av dina sömnadsprojekt. Kallas även  smocktråd.
Ripsband - Prydnadsband med dubbelsidig, ribbad yta som passar bra till plagg,  accessoarer, presenter, kort, servetter, rosetter, napphållare,  scrapbooking, heminredning och blomsterarrangemang.
Rullkniv - Kniv som används för skarp, snabb och precis skärning av tyger.
Rullmåttband - Plastband med fasta mått som rullas in och förvaras i en dosa.
Ryanål - En stor och trubbig nål som lämpar sig för bland annat korsstygn, broderi, virkning och stickning.

 

S

 

Sammetsband - Mjukt band med kort lugg som är fint att dekorera med. Bland annat  kan det användas till klädesplagg, hårband, väskor, rosetter,  placeringskort, bord, stolar, servetter, ballonger, presentaskar,  buketter, pyssel och scrapbooking. Kallas även velourband.
Satinband -  Klassiskt polyesterband med fin lyster som är populärt som dekoration  vid firande som bröllop, fester, födelsedagar, babyshowers, dop,  konfirmationer och invigningar. Du kan bland annat använda det till  placeringskort, bord, stolar, servetter, ballonger, bakverk, blöjtårtor,  presentaskar, blomsterarrangemang och dopklänningar. Bandet kan även  dekorera dina projekt inom sömnad, hantverk, pyssel och scrapbooking.
Satinros - Ros gjord av satinband. Används som dekoration på kläder och  accessoarer så som blusar, klänningar, underkläder, nattlinnen,  dopklänningar, hattar, hårband och hårclips.
Satinrosett - Rosett gjord av satinband. Passar bra till pyssel, kläder, accessoarer, festdekoration, presentinslagning och scrapbooking.
Skoningsband - Band som sys i fållen för att skydda byxor, långkjolar och långklänningar. Kallas även klackband.
Skråband  - Band som vanligtvis är skuret på diagonalen av ett tyg, vilket gör  det töjbart och utmärkt att kanta med. Kallas även kantband och snedslå.
Skräddarkrita - Krita som används för att göra tillfälliga markeringar på tyger eller  plagg. Till exempel kan du markera var ett plagg behöver tas in, ut  eller kortas. Du kan även markera vart du ska sy en söm, ett knapphål  eller placera en dekoration.
Skärmatta - Självläkande matta som skyddar dina ytor från märken när du ska skära till tyg.
Smocktråd -  Tunn, elastisk tråd som är perfekt när du ska smocka och rynka för att  dra in vidd eller dekorera ett av dina sömnadsprojekt. Kallas även  resårtråd.
Snedslå -  Band som vanligtvis är skuret på diagonalen av ett tyg, vilket gör det  töjbart och utmärkt att kanta med. Kallas även kantband och skråband.
Snörlås - Sybehör som används för att fästa, lossa och justera längden på en  dragsko utan att behöva använda en knut. De är bland annat användbara  för dragskor på väskor, tält och plagg som jackor, tröjor och byxor.  Kallas även snörstopp.
Snörstopp - Sybehör som används för att fästa, lossa och justera längden på en  dragsko utan att behöva använda en knut. De är bland annat användbara  för dragskor på väskor, tält och plagg som jackor, tröjor och byxor.  Kallas även snörlås.
Snörände -  Dekorativ snoddstopp används vanligtvis som dekoration i slutet av en  snodd. Exempel är de snoddar och band som används som dragsko på jacka,  väska, huvtröja, kjol eller byxa. Stoppen trär du på snoddens ände,  sedan knyter du en enkel knut som du döljer med snoddstoppen.
Snodd 
-  Flätat snöre som används som dragsko på väskor, jackor, hoodies, kjolar  och byxor. Skapar även textur och  dimension vid användning till  scrapbooking, presentinslagning och annan dekor. Kallas även  anoraksnodd.
Snoddstopp
 -  Sybehör som vanligtvis används som dekoration och skydd i slutet av en  snodd. Exempel är de snoddar och band som används som dragsko på jacka,  väska, huvtröja, kjol eller byxa.
Spetsband
 -  Band i spets som skapar fina detaljer på till exempel kläder,  dockkläder, kuddar, heminredning, presentinslagning och scrapbooking.
Spetsresår -  Resår med spetskant som används till underkläder, behåar, trosor,  gördelar och underkjolar, men även som dekoration i halsringning och  ärmslut på andra plagg.
Sprättare
 - Redskap som används för att öppna sömmar, ta bort stygn eller öppna knapphål. Kallas även sprättkniv.
Spännare
 - Ett justerbart spänne som används för att justera bandet på bland annat djurhalsband, hängslen, ryggsäckar och väskor.
Stretchnål
 -  Symaskinsnål med rundad spets som är designad för att dela fibrer i  stickade tyger utan att tränga igenom dem, och gör därmed ingen skada på  tyget. Den passar bra till bland annat jersey, interlock, lycra och  andra elastiska eller stickade tyger.
Stretchspets
 - Elastisk spets som blir en fin detalj på underkläder, kläder, brudaccessoarer, hemdekor och andra hantverk.
Sytråd
- Tråd som lämpar sig bra både för hand- och maskinsömnad, och kan användas i både hushålls-, overlock och industrimaskiner.
Symaskinsolja
 - Olja som används för att smörja symaskiner.
Synål -  Nål med ett öga som kan användas vid flera sömnadsprojekt i hemmet. Med  hjälp av den kan du enkelt reparera hål, revor eller lösa stygn.
Säkerhetsnos - Nos i plast med en låsring som gör att nosen säkert sitter på plats. Den passar bra till gosedjur, både sydda och virkade.
Säkerhetsnål -  Fästanordning som används inom en mängd olika sömnads- och  hantverksprojekt. Bland annat är de till hjälp när du trär resår eller  band genom midjeband, fäster bitar av tyg eller säkrar andra småsaker. 
Säkerhetsöga - Öga i plast med en låsring som gör att ögat sitter säkert på plats. Passar bra till gosedjur, både sydda och virkade.
Sömguide - Ett magnetiskt redskap som fästs på stygnplåten och kan följas för att få rätt sömsmån och en rak söm.
Sömometer
 -  Skiva i metall eller plast med fasta mått. Är till stor hjälp när du  till exempel ska fålla eller rita av ett mönster där du ska lägga till  sömsmån. Kallas även Pfiffikus eller Fiffikus. 

  

T

 

Textillim - Lim som används för tyger och läder.
Tryckknapp -  Tvådelat knäppfäste som knäpps genom att trycka ihop delarna. Används  ofta till skjortor, blusar, byxor, dregglisar och bodys.
Trådsax -  Liten sax som använda för att snabbt och precist trimma trådar eller  klippa garn. Dess spetsiga ändar ger kontroll när du trimmar trådar som  är svåra att komma åt.
Träknapp - Knapp tillverkad av trä. Naturmaterialet ger varje knapp en unik look med naturligt mönster.
Tvillingnål -  Dubbel symaskinsnål som används med två rullar övertråd och en rulle  undertråd i maskinen. När du syr får du två sömmar intill varandra, och  på baksidan blir det en zickzack söm.
Tygmärke - Broderat eller vävt märke som används för att lappa hål eller dekorera kläder, accessoarer och andra sömnadsprojekt.

 

U

 

Universalnål - Symaskinsnål som har en lätt rundad spets och passar bra till flera  projekt. Bland annat passar den till vävda tyger och används för bland  annat klädsömnad, quiltning och broderi.

 

V

 

Vadd - Fyllnadsmaterial som används i i lapptäcken, stolsdynor och babynest.
Variotång - Tång från Prym som används för att montera flera av Pryms tryckknappar och öljetter.
Varselband - Band med en gul färg som gör att du vid dimmigt väder syns bättre för bilar.
Velourband -  Mjukt band med kort lugg som är fint att dekorera med. Bland annat kan  det användas till klädesplagg, hårband, väskor, rosetter,  placeringskort, bord, stolar, servetter, ballonger, presentaskar,  buketter, pyssel och scrapbooking. Kallas även velourband.
Vikresår -  En resår som är lätt att vika på mitten och sy på plats över en rå  tygkant. Passar för kantning och axelband på bh, topp, trosa, tygblöja  och andra plagg med stretch.
Volangresår - Resår med volangkant som lämpar sig till underkläder, behåar, trosor, strumpeband, dockkläder och andra klädesplagg.
Väskband - Kraftigt band som är utmärkt för remmar, väskhandtag och andra projekt som kräver ett band med styrka.

 

W

 

Wonder tape -  Dubbelsidig, transparent tejp som hjälper dig när du ska fixera fållar,  blixtlås, gardiner och annat som behöver fixeras tillfälligt när du ska  sy.
Wonder Dots -  Hjälpmedel i form av prickar som förhindrar att tyget slits vid  användning av tryckknappar och öljetter. Dessa stryks enkelt på tygets  insida.

 


 

Z

 

Zigzag band -  Vågigt band som passar bra som dekor på kläder, maskeraddräkter,  gardiner, kuddar, filtar, sängkläder, lampskärmar, hattar, väskor och  håraccessoarer.

 


 

Ö

 

Öljett - Tvådelad hålförstärkning som passar till snoddar, hantverk, dekorativa detaljer och hemtextil så som gardiner och draperier.
Öljettlapp - Tygbit med monterad öljett som sys på plagg för dekoration och  förstärkning när snodd används, till exempel i midjan eller huvan. Det  gäller allt från huvtröjor, byxor och jackor till klänningar, kjolar och  toppar.